Friday, July 23, 2010

Raidė Š...



Rašau ir toks jausmas, lyg sėdėčiau vidury stadiono. Už lango arena, kurioje šįvakar koncertuos Pink, tad vyksta kažkokie garso bandymai.
...lankiausi Gioteburgo miesto muziejuje. Kaip man patinka švedų ekspozicijos. Viskas skoningai pateikta ir apšviesta. Svarbiausia-tekstai. Jie kartu informuojantys, bet ir intriguojantys.
Šįsyk keičiama paroda buvo apie XVIII amžiaus Gioteburgą. Kaip ir bet kuris kitas Europos miestas tuomet jis buvo kiek dvokiantis, pasižymėjo dideliais socialiniais skirtumais ir t.t.
 Vis dėl to vienas dalykas mane sebina. Švedų susidomėjimas tuštinimusi. Štai šitoje parodoje, ties skyriumi apie higieną, eksponuojama senovinio tualeto kopija. Skylės uždengtos dangčiais su rankenomis, kurios kvieste kviečia tuos dangčius kilstelti. Ir ką gi, ką aš išvystu-po organstikliu, gražiai apšviestos - išmatos. Muliažas skrupulingai atliktas-su visais įmanomais rudos spalvos atspalviais, lervomis ir musėmis. Einu prie kito dangčio-ten maisto atliekos. Niekis, palyginus su prieš tai matytu siurprizu. Šis įrenginys, žinoma, labiau buvo skirtas mažiesiems parodos lankytojams. (Čia parodos labai dažnai būna interaktyvios). Pagalvojau, kad , ko gero, naujoji karta net neįsivaizduoja, kas yra kaimiškas lauko tualetas. Koks siaubas turėtų juos kaskart ištikti pakėlus tą dangtį muziejuje. Niekur nedingstantis balastas.
Sužinojau dar ir kitą pikantišką istorijos faktą:
tais laikais turtuoliai pietaudavo ištisas valandas. Tačiau pakilti puotos metu nuo stalo ar išeiti iš pietavimo kambario buvo neregėtas dalykas. Ką daryti, jei prispyrė gamtinis reikalas? Čia pat, prie sienos, už valgančiųjų nugarų buvo specialios spintos, kuriose ponai atlikdavo savo reikalą. Reikalą, nr. 1. Jei jau prireikė nr. 2-teks palikti patalpą. Deja, sugrįžti prie stalo tą pačią dieną jau nebebus galima. Uhhhhh...
Šioje šalyje yra išleista ne viena knygelė Š..ia tema.  Yra ir apie žmonių dalykus, ir apie žvėrių. Juk svarbu nesusimaišyti, kur arklio,o kur kiaulės... Įtariu, jie puikiai supranta S. Dali aistrą bezdalų klasifikavimui.

2 comments:

Jovita said...

Labai patinka šita švediško raidyno idėja! Tik Š...ios raidės mano kuklusis kompiuteris nerodo - vietoj jos kažkoks brūkšniukas. Cenzūra :D

Reda said...

:-DDD Cia geras!!! :-D