Monday, June 14, 2010

Pelenų pelkė

Keliaudama Vilnius-Pärnu Estijoje, apsilankiau netoli Pärnu miesto esančioje pelkėje, pavadinimu Tolkuse. Tolkuse raba-Tolkuse pelkė.
Šiais metais kaip niekad užderėjo uodai. Teko apsirengti viską, ka su savimi turėjau. 
Jau įsimylėjau medinius takus, vedančius į stebuklingas vietas. Šio ilgis-2,5 km. Prasideda prie pat kelio, ir nuvinguriuoja tarp paparčiais apžėlusių kalvelių.  Už kelių šimtų metrų atsiveria nuo samanų ir kerpių papilkavusi plynlaukė, verčianti prisiminti visokius filmus apie karus, iki kelių pelkėse klimpstančius kareivius...
Dikynė milžiniška (tai pastebėjau tik užkopusi į 18 m bokštą). Iš jo  matyti išsimėtę vandens lopinėliai, kitoje pusėje-jūra.
Teko susidurti su viena fobija-nestabilaus pagrindo baime (baisiausia-suklypę tiltai). Einant taku ir stebint vietomis šlapion žemėn panirusius takelį laikančius rastus, kilo mintis pašokinėti. Pastebėjau, kad 5 metrų spinduliu žemė tiesiog banguoja. Nemalonus jausmas.
Iš vietinės faunos, kurią sudaro daugiausiai paukščiai,teko pastebėti tik kielę ir homo sapiens. Pasislėpusi už 3 medelių, labai nepadorius dalykus išdarinėjo jauna porelė. Matyt, nesitikėjo, kad tokiu oru gali dar kažkas čia lankytis. 
Tai tokį keistą atminimą man pelkė paliks-skurdus, tik keletui augalų rūšių tinkantis kraštas ir jo viduryje- aistros židinys...
Dviejose paskutinėse fotografijose matyti takelis pelkėje ir jūra.




3 comments:

Rūta said...

Dar visai nesenai kalbejausi su draugais, jog nebutina keliauti toli kai aplink yra tiek daug idomybiu. Jog ne tik tolimos valstybes grazios, bet ir salia esancios musu kaimynes. Kartais atrodo jog atostogas norima skirti tik pasizymetum pliusiuka "ant atstumo" - kuo toliau, tuo kruciau. Ar tiesiog pasiduodama "reklamai",nors ta pati - tik maziau nuvalkioto - galima rasti kitur ir daznai arciau.

Reda said...

PIlnai sutinku. Lietuvoje tiek nuostabiu vietu yra! Pvz., ar daug kas yra Velnio duobe lankes.
Aisku, egzotines salys irgi labai traukia. Visokie architekturiniai paminklai ir t.t. Tuomet tenka toleliau pajudeti.
O siaip keliones-tai daznai dar vienas vartojimo budas... Buna, kad keliaujama del nuotrauku rodymo draugams, hehe...

Jovita said...

Aš turbūt nepažįstu tokių žmonių, kurie vargintųsi kažkur toli keliauti tik dėl to, kad paskui galėtų pasigirti :) Be jokių abejonių, ir Lietuvoje yra gražios gamtos, bet jei nori architektūros, meno, kitokio gyvenimo būdo, žmonių ar klimato pamatyti, tai teks pirkti bilietus kur tolėliau :)
Iš nuotraukų tokia tyluma dvelkia, visai norėčiau po pelkynus tokiais kultūringais takeliais pasivaikščioti.