Tuesday, July 21, 2009

Veidas filme





Noriu tarti dar porą žodžių apie Odrę. Skaičiau labai įdomų straipsnį žurnale "Aperture". Apie filmus, kuriuose istorija sukasi apie mados fotografą. Be kitų įdomių dalykų nagrinėtas mados ikonomis tapusių filmų herojų veidas. Kaip jis metams bėgant keitėsi, t.y. kokio veido reikalavo besivystanti mados industrija ir jos vartotojai.
Gretos Garbo veidas-kaip Idėja. Odri Hepburn veidas (" Funny face" Rež. S. Donen 1957m.)-Įvykis, galiausiai -Veruschkos ("Blow up" Rež. M. Antonioni 1966m.)veidas-kaip Neįvykis.
Dabar mes ir esame "užstrigę" laike, kai "...publikos nebedomina veidas,patenkintas savimi ar džiaugsmingas veidas; džiaugsmas buvo iškeistas į tam tikrą nesvietiškumą (ne iš šio pasaulio), kur neišraiškingas veidas gali slėpti viską tarp gilumo ir visiško paviršutiniškumo.../.
Mada -tai kame tu gali dalyvauti, bet šiukštu neatsiduodant visiškai."
Taigi, 3 filmai, kuriuose dominuoja mados fotografija ir fotografas-pagrindinis herojus-"Funny face", "Blow up" ir " Pret-a-Porter (Robert Altman, 1994m.).
Pirmoji nuotrauka neturi nieko bendra su šiais filmais, bet kaip nesigrožėti Veruschkos poza.! Antroji nuotrauka iš filmo "Blow up".

No comments: